Viete si vybrať vhodný uterák, osušku alebo prečo nepoužívať aviváž?

Odpoveď na najčastejšiu otázku, ako si správne vybrať vhodný uterák a osušku, väčšina z nás vypracuje do jednoduchej odpovede "uterák musí byť príjemný na dotyk, jemný k pokožke a musí byť savý".

Ale ako zistíme, že uterák, ktorý držíme v predajni v ruke, alebo nás očaria fotky v katalógu, prípadne v internetom obchode, bude ten, ktorý spĺňa naše kritériá?

Informácie o gramáži, na ktoré sa pýta zákazník pri kúpe, často skresľujú obraz o kvalitnom uteráku. Rozhodovať sa podľa gramáže má svoje výhody, ale aj nevýhody. Gramáž nás informuje o tom, koľko bavlnenej priadze bolo použité na 1 m² froté, ale nie o tom, aká kvalitná bavlna bola použitá. Bežné gramáže sa pohybujú od 300-600 g/m².

Klasifikácia uterákov podľa váhy:

Ľahké 250 – 350 g/m²
Stredná 350 – 450 g/m²
Ťažké 450 – 550 g/m²
Veľmi ťažké nad 550 g/m²


Predpoklady na kvalitný uterák môžeme zhrnúť do nasledujúcich riadkov:

Hlavný účel uteráku je, aby utieral, teda bol savý. Zabezpečí nám to prirodzená vlastnosť suchého rúrkovitého bavlneného vlákna, ktoré prirodzene nasáva vlhkosť. Keď chceme mať teda dobrý uterák, najlepšie teda uteráky z bavlny, tak musí byť vyrobené z kvalitnej a čistej bavlnenej priadze. Najkvalitnejšia bavlna pochádza z Egypta a afrického kontinentu - oblasti, kde je málo zrážok. Rovnako dôležité sú vlákna použité na priadzu. Dlhé (česaná priadza) alebo krátke (vretenová priadza). S vretenovou priadzou sa stretávame pri pracovných uterákoch, ale väčšina z nás, má už doma froté uteráky z dlhých vlákien. Priadza z dlhých vlákien má vyššiu schopnosť nasávať vlhkosť, je pevnejšia a má vyššiu životnosť.

Aj keď podľa televíznych reklám aviváž dodá froté hebkosť a jemnosť, výrobcovia na to majú úplne opačný názor! V návodoch na použitie aviváž zakazujú, pretože vlákna "slepí" navždy k sebe a uterák tak stráca svoju hebkosť a mäkkosť.

Nákup uterákov je v súčasnosti veľmi módnou záležitosťou. Každý výrobca sleduje aktuálne trendy na svetovom trhu a podľa toho prispôsobuje svoju kolekciu. V dnešnej dobe už nie je problém doladiť si kúpeľňu vhodnou farebnosťou, alebo štýlom. Odvážne pestré farby, 3D vystupujúce obrazce, prekrásne kvetinové, listové, secesné vzory na bordúre, jemné štrasové kamienky, kombinácia tkaniny s froté, jemné strapce, to všetko môžeme pozorovať pri módnych trendoch.

Preferujeme modernú kúpeľňu alebo máme radi vidiecky štýl? Nebojme sa pýtať a ľahko nájdeme svoj štýl na e-shope SoftCotton.sk.

Recycled Claim Standard